10. 11. 2020 Filozofija za otroke, Vaje

Eksperiment

Danes je Lili srečala Dominika, svojega prijatelja iz mladosti. Z njim sta hodila v isti razred in po mnogih letih sta se znova srečala v kavarni. Po naključju se je oglasil v mestu in jo je želel znova videti. Vesela je bila, da jo je poklical prav ta teden, ko nameravajo izvesti veliki eksperiment.

Lili je v ekipi z znanstveniki in znanstvenicami z vsega sveta že vrsto let delala na tem projektu in končno je nastopil ta prelomni trenutek. Iskali so poskusne osebe, da bi ga lahko izvedli. Doslej se je vse odvijalo po načrtu.

O tem ni smela z nikomer govoriti, saj je bilo vse strogo zaupno. Kajpada ji ni prišlo niti na misel, da bi o tem spregovorila s katerim od svojih znancev. Toda Dominik … Z njim se je vedno lahko pogovorila o vsem. Morda se ji je zdaj ponudila prilika, da znova razmisli o svojem delu in življenju. Dominik je bil gotovo primeren partner za pogovor, morda bi bil lahko celo njena poskusna oseba. Mora mu povedati za eksperiment.

Ko ga je Lili uzrla na vratih, ga je takoj prepoznala. Stopil je k njej in jo objel. Izžareval je toplino. Postal je malce močnejši in njegovi lasje na sencih so osiveli. Skupaj sta prebila ves večer, obujala sta spomine in si pripovedovala o svojih doživetjih. Lili že dolgo ni tako uživala. Naposled sta se domenila, da se znova dobita naslednji dan.

Točno ob deveti uri sta se srečala v kavarni, nato pa sta se počasi odpravila k ogromni stavbi. Stopila sta v dvigalo in se ustavila v šestem nadstropju. Lili je Dominiku razkazala svojo pisarno in ga nato odvedla v prostor, v katerem je bil Erik.

Erik je bil njihov najnovejši robot. Po nekaterih lastnostih je bil skorajda podoben človeku. Bil je majhen in okrogel in podoben sesalcu za prah, na sprednji strani je imel dve veliki okrogli lučki, ki sta se svetili kot očesi. Robot, ali bolje, Erik, je imel dve roki in ju je lahko iztegoval kot majhen otrok.

Ko si se ga dotaknil, se je oglasil, in ko si ga malce močneje prijel ali se celo spotaknil obenj, je pričel jokati. „To je Erik,“ je pojasnila Lili. „Če želiš, lahko ostaneš sam z njim in se z njim pogovarjaš. Ne bom vaju motila.“

Dominik jo je začudeno pogledal. Kaj želi Lili od njega? Zelo se je veselil ponovnega srečanja z njo. Že od nekdaj je bila radovedna in vedoželjna, zato si je izbrala poklic znanstvenice. Toda kaj naj zdaj stori? Zdelo se mu je malce nenavadno, da ga želi pustiti samega z robotom.

Stroj je stroj, tudi Dominik je delal z računalniki, vendar mu ne bi nikoli padlo niti na kraj pameti, da bi kateremu od njih dal ime. Povrhu tega pa – kako naj se človek pogovarja z računalnikom?

Dominik se je nenadoma znašel sam v prostoru, v katerem je stala ta stvar, podobna sesalcu, in njeni veliki lučki sta se svetili. Nenadoma se je pričela premikati in stegovati roki proti njemu. Posrečilo se mu je, da se ji je izognil, vendar se je počutil neprijetno. Naposled je začutil, da ga želi ujeti. Kaj naj to pomeni? Vedel je, da se je Lili vedno rada šalila. „Lili, nehaj s to neumnostjo! Ustavi to stvar,“ je zaklical. Toda ni se oglasila. Dominik se je odpravil k vratom in jih poskušal odpreti, a so bila zaklenjena. Kako neumno. Lili ga ni mogla kar zakleniti in ga pustiti samega s to stvarjo.

Okrogla stvar se mu je znova začela približevati in ga hotela zgrabiti z rokami. Vse to je Dominika vedno bolj jezilo, skorajda se ga je pričela lotevati panika. Nenadoma je zamahnil po njej. Ni mogel verjeti svojim očem – „Erik“ je pričel jokati in iz reči, podobne sesalcu, so pripolzele rdeče solze.

Nenadoma je zaslišal Lilin glas. „Dominik, še nikoli nisem videla, da bi se tako razjezil. No, kaj misliš o Eriku? Ali ni čudovit?“

Odprla so se vrata in v prostor je vstopila Lili. „Kaj porečeš o našem eksperimentu? Erika bomo še izpopolnili, tako da bo še bolj podoben človeku in bo zmogel narediti mnogo več. Morda se bo mogoče z njim celo pogovarjati in ljudje, ki so osamljeni, bodo lahko dobili skorajda čisto pravega prijatelja.“

Dominik je še vedno strmel v to reč in ni vedel, kaj naj Lili odgovori. Vedno jo je občudoval, vendar ni mogel z njo deliti navdušenja nad to pločevinasto pošastjo. Zamišljeno je zapustil stavbo. Lili ga je pospremila in mu še naprej zavzeto pripovedovala o eksperimentih, ki jih načrtuje v prihodnje.

______________________________________________

Zgodba nas spodbuja k razmišljanju o eksperimentih in robotih. Ali roboti lahko mislijo? Se bomo lahko z njimi kmalu bolje pogovarjali kot z ljudmi?

Načrt pogovora: sogovornik

  1. Kaj pomeni beseda “sogovornik”?
  2. Ali imaš koga, s katerim se lahko o vsem pogovarjaš?
  3. Kdo je “primeren sogovornik” zate? Od česa je to odvisno?
  4. Ali se lahko o vsem pogovarjaš s tvojim prijateljem / prijateljico?
  5. Ali se lahko pogovarjaš z robotom?
  6. Ali se lahko pogovarjaš z živaljo?

Načrt pogovora: eksperiment

  1. Ali si že kdaj sodeloval pri kakšnem eksperimentu?
  2. Ali si že kdaj sam izvedel kakšen eksperiment?
  3. Katere vrste eksperimentov poznaš?
  4. Ali imajo eksperimenti pomembno vlogo v znanosti?
  5. Ali je znanstvenikom pri eksperimentih dovoljeno narediti čisto vse, brez kakršnih koli omejitev, ker naj bi bilo to pomembno za znanost / za njen napredek?
  6. Kaj je značilno za eksperimente?

Načrt za pogovora: imena

  1. Zakaj ima robot v zgodbi ime?
  2. Ali ste že kdaj poimenovali različne stvari? Navedite primere!
  3. Zakaj ste jih poimenovali?
  4. Zakaj dajemo imena predmetom, živalim in ljudem?
  5. Kaj sploh je ime?
  6. Kako bi bilo, če ne bi imeli imen?

Načrt pogovora: robot

  1. Ali je robot lahko podoben človeku?
  2. Kaj imajo ljudje in roboti skupnega?
  3. Ali robot lahko ukani človeka?
  4. Ali roboti lahko mislijo?
  5. Ali se lahko sporazumevaš z robotom?
  6. Kaj meniš o Lilijini zamisli, da bodo izdelali takšne robote, ki bodo vedno bolj podobni človeku?
  7. Ali se lahko pogovarjaš z robotom?

Vaja: Kako bi ravnal?

  1. Predstavljaj si, da si Lili. Kako bi ravnal?
  2. Predstavljal si, da si Dominik. Kaj bi storil na njegovem mestu?

Postavite se v vlogo Lili in Dominika in poskušajte uprizoriti zgodbo. Kaj bi spremenili, če bi se znašli v njuni vlogi? Razpravljajte o tem, kaj bi naredili na njunem mestu.

Prevedla Tanja Pihlar

Filozofske zgodbe

 

Letos zaradi epidemije novega koronavirusa svetovni dan filozofije obeležujemo drugače. Ker se nismo mogli srečati v živo in skupaj razmišljati, smo se odločili, da vam tokrat ponudimo filozofske zgodbe, ki jih boste lahko uporabili pri svojem delu, ko bodo razmere spet dopuščale, ali pa tudi pri srečanjih z otroki na medmrežju. Primerne so za otroke od 6. do 10. leta starosti. Njihova avtorica je priznana univerzitetna profesorica dr. Daniela G. Camhy, predstojnica Inštituta za otroško filozofijo iz avstrijskega Gradca. Filozofske zgodbe obravnavajo različno tematiko – s področja etike, spoznavne teorije, teorije duha in teorije jezika. Vsaki  je dodan priročnik z načrtom pogovora in vajami, ki vam bodo v pomoč pri moderiranju diskusije.

 

Zgodbe lahko natisnete in jih na začetku ure razdelite otrokom. Morda vas bodo spodbudile k temu, da boste skupaj razmišljali o stvareh, o katerih doslej še niste, ali pa se boste dokopali do novega in drugačnega pogleda na kakšno stvar.

 

Veseli bomo tudi vsakršnega odziva in misli, ki se vam bodo porodile med skupnim razmišljanjem in raziskovanjem.

 

Tanja Pihlar

 

Gradivo je prevedeno iz:

 

Daniela G. Camhy (ur.). Von kleinen Mäusen und großen Gedanken. Philosophische Nachdenkgeschichten, Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie, Graz 2000.