25. 6. 2021 Državljanska vzgoja in etika, Video

Zakaj otrokom pokazati kaj je spolnost?

Avtor:

V izobraževalni oddaji Newton norveške nacionalne televizije NRK, voditeljica Line Jansrud otrokom pokaže kako se ljudje razmnožujemo.

Newton je popularna znanstvena oddaja za otroke in mladino, ki na norveški televiziji poteka neprekinjeno od leta 1994. Ciljna skupina oddaje so otroci stari med 8 in 12 let, torej otroci, ki so že vstopili v puberteto ali pa bodo pravkar.

V seriji o puberteti, ki je nastala leta 2015, odkrito in neposredno spregovorijo o tem kaj se zgodi s telesom na prehodu iz otroštva v odraslost. Kako raste okostje, zakaj dekleta krvavijo, o mozoljih in zardevanju ter nehotenih izlivih. Kaj se dogaja s prsmi in spolnimi organi, kako se spreminja glas in kako nas preplavljajo različni občutki. Na kratko, kako človeško telo raste in se spremeni iz otroka v odraslega, da bi lahko spočelo potomce.

Zadnja epizoda serije se konkretno ukvarja s tem kako poteka spočetje. Razmnoževanje je biološko bistvo pubertete in misli na spolnost so njen pomemben del. S pomočjo modelov oddaja pokaže, kar se da klinično in pragmatično, kako poteka spolni odnos. S tem sledi poslanstvu oddaje, ki otroke informira o teh pomembnih vidikih človeškega telesa in biologije.

Zakaj je to pomembno?

Ko je norveška pisateljica otroških knjig Anne-Cath Vestly norveškim otrokom v 1960-ih povedala, da otrok ne prinese štorklja, ampak se rodijo iz maminega trebuščka, je to povzročilo nemalo razburjenja. Razburjenje je povzročil tudi Trond-Viggo Torgersen, ko je pred tridesetimi leti posnel svobodomiselno serijo o telesu. Danes se nam vse to zdi malo smešno, ker tabuji padajo in je vse več svobodomiselnosti. Kljub temu pa je o telesnem razvoju in delovanju še vedno veliko nevednosti.

Širjenje znanja pod pogoji, ki jih določajo otroci, je eden osrednjih ciljev oddaje, ki ne odgovarja na vsa vprašanja, ampak ko govorimo o naravnih procesih, prispeva k odprtemu in na znanosti temelječem informiranju. Na Norveškem se je na televiziji nazadnje to zgodilo leta 1981, ko je Trond-Viggo Torgersen javnost vznemiril s svojo serijo »Telo«. Fascinacija nad telesom in predanost informiranju, ki je bila glavna premisa njegove oddaje, je postala osnovna usmeritev tudi oddaje o puberteti, ko so po več kot tridesetih letih na televiziji ponovno odprli to temo.

Voditelji oddaje Newton se zamenjajo na vsaki dve leti in prihajajo iz različnih strokovnih področij. Ko je delo voditeljice sprejela doktorica Line Jansrud, je napočil čas za serijo o puberteti. Ob svojem strokovnem znanju, je predana raziskovanju neverjetnega človeškega telesa, zato so se te teme lahko lotili tako razumljivo in brez predsodkov kakor so to želeli in pri tem uporabili komunikacijske tehnike, ki jih je oddaja Newton razvijala skozi pretekla leta: obravnavano temo pogledati od blizu, vizualno pripovedovanje zgodb, natančnost, raziskovanje in malo predrznosti.

Kaj morajo otroci vedeti?

Čeprav televizija NRK nima nobenih obveznosti do šolskega kurikuluma, je izobraževalni sistem izhodišče pri oceni o tem, kaj je za to ciljno skupino relevantno znanje. V skladu s tem učnim načrtom bi morali učenci na osnovnošolski ravni znati »opisati razvoj človeškega telesa od spočetja do odraslosti« in »razložiti, kaj se dogaja med puberteto in se znati pogovarjati o razlikah v spolni identiteti ter variacijah spolne usmerjenosti«. To je eden od razlogov zakaj oddaj na ta način sporoča, kako se ljudje razmnožujemo.

Ni dovolj povedati, da sperma plava proti jajčecu. Povsem primerno je otrokom povedati, kako se to zgodi in pomembno jim je sporočiti, da mora biti to prostovoljna in pozitivna izkušnja za obe strani. Zato je v oddaji govora tudi o spolni želji.

V oddaji pokažejo klitoris in glavico penisa ter razložijo, da se telo na različne načine pripravlja na spočetje. V čim večji meri želi oddaja podati ustrezne informacije tako o ženskih kot moških spolnih organih. Na primer, oba spola na svoj način doživljata otekanje, ko stimulirata spolne organe. Preprosto povedano, »gobasto tkivo se napolni s krvjo« in tako fantje kot dekleta bodo to doživljali kot del pubertete. Osrednji motiv serije je, da je bistvo pubertete v tem, da se telo pripravi na spočetje, serija pa se ne zaključi preden lahko pove, kako do tega pride.

Goli, živi modeli so zaščitni znak serije. Prikazuje običajna, povprečna telesa. Ko pa opisujejo dejansko spočetje, uporabijo medicinske modele, da tako v celoti ohranijo klinični in pragmatični pristop do teme.

Ali je to škodljivo?

Oddaja Newton je na Norveškem priljubljena tako med mladimi kot starejšimi. Nekateri 6-letniki navajajo oddajo kot svoj najljubši program. Zato so se ustvarjalci oddaje posvetovali s strokovnjaki iz Inštituta za psihologijo pri NTNU (Norveška univerza za znanost in tehnologijo), da bi tako zagotovili, da serija ne bi bila na kak način škodljiva za mlajše otroke. Kljub temu je treba razumeti, da nekateri te teme enostavno ne želijo pobližje spoznati, zato se vsaka epizoda začne s šaljivim opozorilom.

Toda za vsakogar, ki si želi vedeti in ne ve kaj vprašati – ali koga vprašati – je lahko oddaja o puberteti in spolnosti dobra alternativa nevednosti in negotovosti. Poskrbljeno je tudi za pedagoško plat in učiteljem dopušča možnost, da sami določijo kako grafično želijo, da je neka zadeva prikazana in razložena.

In nenazadnje: serija je dobrodošlo in na dejstvih temelječe dopolnilo preštevilnim informacijam na to temo, do katerih lahko otroci sicer dostopajo preko spleta.

Serija je skupaj s slovenskimi podnapisi naložena na platformo Internet Archive in si jo lahko ogledate spodaj. Za vklop slovenskih podnapisov, kliknite ikono CC in izberite podnapise:

Puberteta: Kako se začne?

Puberteta: Prsi

Puberteta: Penis

Puberteta: Dlake

Puberteta: Rast in sprememba glasu

Puberteta: Vagina in menstruacija

Puberteta: Mozolji in znoj

Zakaj puberteta?

Če v prevodu najdete kakšno napako ali menite, da obstaja boljši prevod, nam pišite in nam to sporočite. Prav tako nam pišite, če imate kakšno drugo vprašanje ali komentar.

Več na: https://tv.nrk.no/serie/newton-pubertet

 

Napotila:

Serija s podnapisi v več jezikih na YouTubu:

Puberty: How does it start?

https://youtu.be/HyWRalwqq24

Puberty: Breasts

https://youtu.be/cJObfWe8Fmk

Puberty: The penis

https://youtu.be/eFlbb9bQjOE

Puberty: Body hair

https://youtu.be/VKlyZkCFf78

Puberty: Growth and voice change

https://youtu.be/iJCFPmRQE0E

Puberty: vagina and menstruation

https://www.bitchute.com/video/Mqp9xUFIuc9v/ (Ta del je YouTube v skladu s svojo politiko o preprečevanju eksplicitnih vsebin izbrisal. Zelo pomenljivo je, za katero epizodo v seriji gre.)

Puberty: Zits and sweat

https://youtu.be/HZqDmymyMBQ

What's the deal with puberty?

https://youtu.be/2PeQG61W4i0