7. 4. 2020 Filozofija za otroke, Video

Pikčasti in Črtasti

Ker se toliko otrok trenutno uči od doma, je angleška izobraževalna spletna stran, ki se ukvarja s ponudbo FZO materialov »The Philosophy Man«, na spletnih video kanalih YouTube in Vimeo, začasno ponudila v prosto rabo številne svoje izobraževalne video posnetke.

Vsak približno minuto dolg videoposnetek z likoma Pikčasti in Črtasti (»Spot in Stripe«) pri otrocih sproža razmišljanje. Toda ali je sploh mogoče ne razmišljati?

Posnetki so po letih razdeljeni na 3 kategorije: starost 4-7, 8-11 in 11-16. Ponujajo dober uvod v filozofijo tako za mlajše kot starejše otroke ter oblikovanje razprav in argumentov z barvitimi, zabavnimi liki in vprašanji.

Kako posnetke uporabiti doma?

Za uporabo gradiv z otroki doma, si preprosto zavrtite kakšnega od posnetkov. Potem otoke povprašajte za njihovo mnenje. Se strinjajo s Pikčastim ali Črtastim in zakaj? Imajo na vprašanje morda kak drugačen pogled? V zabavnem pogovoru lahko uživa vsa družina, ali dva ali več otrok, ki se pogovarjajo med seboj. Za starše je lahko zabavno, če zavoljo argumenta zavzamejo otrokom nasprotno stališče.

Ste še vedno v šoli?

Če ste še vedno v šoli, naj se učenci postavijo na stran lika, s katerim se strinjajo in nadaljujejo razpravo z nekom z druge strani. Za poglobitev vprašanja prosite otroke, da stopijo na stran Pikčastega in si omislijo čim več razlogov za njegovo stališče, nato pa naj isto ponovijo še za Črtastega. Ko tako spoznajo obe strani, se lahko odločijo in zagovarjajo svoje mnenje.

V tem času poplave informacij in dezinformacij se naslednji video sprašuje, ali je sploh kdaj mogoče časopisom popolnoma zaupati:

Za starejše učence postajajo vprašanja težja, argumenti pa bolj kompleksni:

Pikčasti in Črtasti AKA Tom in Jason

Oznake: